fbpx
Czekolada z pomarańczą, chałwa, piernik – smaki, którymi zaczynam dzień…

Tak naprawdę wcale nie tęsknimy do dawnych produktów, ale doznań jakich nam dostarczały. Odrzucam więc to, co bezwartościowe, czyli gotowy, przetworzony produkt, ale ocalam to, co najcenniejsze – zmysłowe wrażenia jakie dawał. Odtwarzam te smaki na nowo, w zdrowych produktach. Dzięki temu nie tęsknię do dawnego jedzenia. Bo kiedy ocaliłam to, co najcenniejsze – okazuje się, że nie ma do czego wracać…

Czytaj dalej
Poznańskie Pyry z gzikiem? hm… niezupełnie :)

Dziś 4 paragraf Kodeksu Karnego Odchudzania, który tym razem zawędrował do zakładki Kulinarne Inspiracje. Sprawdź, czy dotyczy on również Ciebie, bo jeśli tak to możesz mieć problem z utrzymaniem diety.

Czytaj dalej
Danie słodko-kwaśne (NIE ze słoika)

Czasami kiedy rozmawiam z niektórymi z Was również mówicie „no sos słodko-kwaśny ze słoika, bo mi jakoś nie wychodzi”. No to dziś mam dla Was przepis, który wyjdzie na pewno 😉

Czytaj dalej
Sałatka z dodatkiem pieczonych batatów

Co zrobić, kiedy z jednej strony nie możesz doczekać się pysznych, soczystych owoców i warzyw, a z drugiej strony, ze względu na pogodę, najchętniej uraczyłabyś się czymś rozgrzewającym? I na to znajdzie się sposób 🙂

Czytaj dalej
Królowa MakreLova

Zachęcam Was gorąco do „kręcenia” własnych past do pieczywa.
To produkty dużo mniej przetworzone. Owszem, szybciej się psują, ale coś za coś. Wiecie, co jecie, a to bezcenne.
Ale jest jeszcze jeden atut – te pasty są dużo tańsze niż wszystkie tego typu gotowce, jakie znajdziecie w sklepie. No i ten smak…

Czytaj dalej
Król Jarmuż Pierwszy

Niech zgadnę! Nie raz widziałaś to zieloniaste zielsko, trwardsze i mniej smaczne od kapusty. Jarmuż No niby mówią, że to zdrowe. Ponoć nawet robią z tego chipsy, ale jak przypomnisz sobie smak Twoich ulubionych z cebulką, to jakoś Ci trudno w to uwierzyć. Drogie to to nie jest, więc wrzucasz do koszyka. W domu wkładasz […]

Czytaj dalej
NIE-zwykła jajecznica

Raz na jakiś czas zdarza się taki dzień, kiedy potrzebujemy zrobić coś „na szybko”.
Zamiast więc kombinować i zamawiać wątpliwej jakości jedzenie na telefon, może…
Stara poczciwa jajecznica? No, może niezupełnie, ale… zobacz sama 🙂

Czytaj dalej
Pełnoziarniste naleśniki czekoladowe z pomarańczowym twarożkiem z batatów – mniaaaaam…

Naleśniki. Uwielbiane przez dzieci. Królują w szkolnych stołówkach. Ot, słodkie biszkoptowe ciasto smażone na oleju. Najczęściej zajadane ze słodką konfiturą lub –  o zgrozo – z Nutellą. Wtedy szumnie nazywane obiadem, choć tak naprawdę mogą służyć jedynie jako deser… Ale ja nie lubię z niczego rezygnować – wolę znaleźć sposób, by nadal jeść to, co […]

Czytaj dalej
Tofu po koreańsku

Jednym z pytań, które ja i moja rodzina słyszmy najczęściej jest… ale to co Wy jecie?
– Nie smarujesz chleba masłem ani margaryną?
– Nie jesz schabowego z kapustą ani mielonego z pysznym tłuszczykiem na ziemniaczkach?
– Ale suchą krakowską to chyba jesz?
No to jak nie „normalnie”, „jak człowiek”, to jak?

Czytaj dalej
Paszteciki a’la muffinki

Wcale nie uważam, że kanapka do pracy jest czymś złym! Uwielbiam je… i gdyby nie świadomość żywieniowa, mogłabym jeść je przez cały dzień. Ale nie byłoby to zbyt mądre i zdrowe. Zatem pragnę namówić Cię do spróbowania czegoś innego. Niekonwencjonalnego…. Co powiesz na paszteciki z foremkach do muffinek, które zabierzesz do pracy, na uczelnię, wrzucisz […]

Czytaj dalej